Ásgeir @ Botanique Brussels

Ásgeir Trausti. Het is een naam die je op het eerste zicht onmogelijk kan uitspreken en dat kan maar een ding betekenen: hij komt uit het land van de Eyjafjallajökull. Na Sigur Ros en Of Monsters and Men spuwt Ijsland opnieuw een muzikaal toptalent richting onze contreien. En een betere locatie dan de Rotonde hadden we daarvoor zelf niet kunnen kiezen. De sferische muziek gedijt perfect in het Botanische halfrond.

Wat Ásgeir brengt, houdt ergens het midden tussen Bon Iver en Alt-J. Lichte elektronica en zanglijnen die de grenzen van de kopstem opzoeken. En wat een mooie kopstem heeft die Ásgeir. Zweverige klanken in combinatie met dat mystieke taaltje. Pure magie. Al mag het soms misschien wat minder zijn. Eenvoud siert, en die gedachte duikt gedurende de set af en toe op.

En dat het met minder kan, blijkt uit het akoestische tweeluik middenin de set. Ásgeir kan het ook folk-style. Die veelzijdigheid is een troef die ongetwijfeld uitgespeeld mag – en moet – worden. Dat doen ze perfect met dit intermezzo. Waarna de basdrums opnieuw subtiel de bovenhand mogen nemen.

Hoewel hier en daar een Engels nummer de set in sluipt, wordt de overgrote meerderheid in het Ijslands gebracht. En als je een publiek meekrijgt met nummers die het niet begrijpt, is dat altijd dubbel imposant. Het publiek krijgt zelfs de keuze of het laatste nummer van de reguliere set afgesloten wordt in het Ijslands of toch maar in de Engelse variant, want een Engelstalige versie van het debuutalbum Dýrð í dauðaþögn is eind oktober op iTunes verschenen. De uitverkochte Rotonde is klaar en duidelijk: Ijslands is koning!

Check MotherLoveMusic Music Magazine >